Підсумки роботи eTwinning 2014

«Усі дороги ведуть до Риму». Саме такий вислів підходить до заходів, участь у яких випала честь брати цьогоріч і представникам ліцею.
27-29 листопада 2014 року у Римі пройшла щорічна конференція eTwinning 2014, що зібрала 500 учасників з 39 країн світу, зареєстрованих у мережі навчальної програми Європейської Комісії, започаткованої в 2005 році з метою розвитку співпраці європейських шкіл. Ключовою складовою навчання є використання інформаційно-комунікаційних технологій, що розширюють сферу освітніх можливостей для учнів та вчителів, підвищують ступінь відкритості до Європи. Україна, що вперше брала участь у підсумковій конференції року, приєдналася до Європейської освітньої мережі у 2013 році, а наш природничо-математичний ліцей став однією з перших шкіл, що почали активно співпрацювати з колегами з різних країн.
Смілянський ліцей на конференції представляла учитель англійської мови Тетяна Ярмиш.
Семінари, під час яких відбувався обмін досвідом співпраці в проектах та практичне використання різноманітних ІКТ ресурсів, стали справжньою навчальною лабораторією. Було дуже цікаво почути думку колег з різних куточків Європи щодо перспектив розвитку ринку праці та як підготувати учнів до викликів сучасного суспільства, в якому 40% молодих людей не можуть знайти роботу, в той час як в Європі вакантними залишаються тисячі робочих місць, пов’язаних з ІТ – технологіями.
Сьогодні європейська спільнота вчителів-учасників, що постійно навчаються, обмінюються ідеями та разом з учнями пізнають життя інших країн, налічує 280 540 осіб, які працюють у 121 030 проектах.
Програма eTwinning відкриває багато нових можливостей для шкіл України. Для вчителів – це гарна нагода підвищити мотивацію учнів до навчання та командної взаємодії, розвинути свій творчий потенціал, поділитися власними методиками та перейняти нові підходи до викладання в європейських колег, покращити навички ІКТ. Учням пропонується безпечне Інтернет середовище TwinSpace, де вони набувають досвід спілкування англійською мовою та покращують цифрові компетенції.
Наш заклад намагається іти у ногу з часом.
У 2013-14н.р. у ліцеї було реалізовано три проекти eTwinning, один з них EUROPEAN MEETINGS отримав нагороду National Quality Label. Саме цей проект було представлено на конференції в Римі. Співпрацюючи з учнями з Франції, Польщі, Німеччини, Фінляндії та Чехії, ліцеїсти дізнавались про системи освіти в цих країнах, створювали відео та презентації, працювали в міжнародних групах, розробляючи запитання для анкетування, ділились поглядами на драматичні події в Україні минулої зими, разом розробляли дизайн сайту EUROPEAN!
Світ стрімко змінюється і стає більш конкурентним, тому і навчання в 21 столітті вимагає динамічного підходу з використанням інноваційних способів справлятися з цими змінами. « ..Якщо сьогодні ми навчаємо наших учнів так само, як ми навчали їх учора, ми позбавляємо їх майбутнього».
Тому у 2014-15н.р. кожен клас у ліцеї залучений до міжнародної проектної діяльності, що є складовою частиною уроків англійської мови. Адже саме реалізуючи цілі проекту, учні використовують знання іноземної мови для живого спілкування, а не для штучно створених ситуацій, співпрацюють в команді, дізнаються про культуру інших країн Європи та заводять нових друзів, одночасно вдосконалюючи навички цифрових технологій. А ще програма eTwinning – це чудова можливість реалізувати креативний підхід у навчанні і нагадати вчителям та учням, що навчатися й навчати – не лише потрібно, але й цікаво!
Тетяна Ярмиш ділиться спогадами: «На конференції я дійсно відчула себе членом великої активної спільноти, відкритої для нового сучасного підходу у вирішенні проблем, багатої на креативні ідеї, якими вчителі щедро діляться з колегами незалежно від їх національності. Програма конференції була настільки насиченою та цікавою, що навіть важко сказати, що сподобалось найбільше. Нові знайомства, зустріч з Вірджинією Пауглісі, партнером по проекту з Італії, network Games of Romas – усе це незабутні події, що були емоційно насичені і тому назавжди залишаться в моїй пам’яті».
Попереду нова та цікава робота в проектах. І стає зрозумілим, що спілкування не має меж, не має розподілу на національності, адже усі тут об’єднуються за інтересами, усі раді допомогти, підтримати. Усі відкриті для творчості.
А ось 19 грудня 2014 року вже у Києві відбулася Національна конференція – підсумки року eTwinning Plus в Україні 2014.
Під час роботи конференції наш заклад представляли директор ліцею Софія Гнідая та учитель англійської мови Тетяна Ярмиш. Вони мали нагоду почути привітання від PSA Ukraine – головні події у програмі 2014 року та плани на 2015 рік; привітання від Вікторії Іваніщевої, представника Британської Ради в Україні; стати учасниками воркшопу «Що робить партнерство між школами ефективним» від Кріса Уільямса Амбасадора Британської Ради, Фахівця Міжнародної Школи Партнерства з Великобританії та учасниками нетворкінгу.
Приємно, що під час процедури нагородження найкращих проектів року eTwinning Plus в Україні 2014, проект European Meetings, у якому брали участь ліцеїсти разом зі своїм керівником Тетяною Ярмиш, було визнано серед найкращих. Ліцей отримав нагороду від eTwinning Plus – іменний сертифікат, а Тетяна Євгеніївна – диплом переможця та планшет, як нагороду за активну участь у роботі проекту.
Ми раді привітати нашого талановитого та креативного учителя з перемогою та побажати їй разом зі своїми учнями підйому до нових звершень, цікавої та корисної роботи в нових проектах, нових друзів та безцінного досвіду у міжнародній співпраці та дружньому спілкуванні між партнерами.
Прес-центр Смілянського природничо-математичного ліцею

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.