В Черкаській області ускладнилась ситуація щодо захворюваності на ботулізм

За останній місяць зареєстровано 3 осередки захворювань на ботулізм з чотирма потерпілими, троє з яких померли. Про це повідомляє Смілянський міськрайонний відділ державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Хворі вживали в’ялену річкову рибу (лящ, тарань) власного виготовлення, з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів. Це мешканці с.Червона Слобода Черкаського району та с.Нова Дмитрівка Золотоніського району. Ще один потерпілий, мешканець с.Мельники Чорнобаївського району, вживав м’ясну домашню тушонку без термічної обробки, пізно звернувся за медичною допомогою і також помер. Серед населення проводять інформаційну роботу щодо того, як вберегтися від цієї біди.

«Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.
Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах.
Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання. Найбільш характерні для ботулізму ознаки – погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру.
В поточному році в області зареєстровано 3 осередки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, троє з яких померли.
Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.
Також радимо утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму. При перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу. Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу та не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб!», інформує Смілянський міськрайонний відділ державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *