Результати перевірок: як смілянські заклади дотримуються санітарного законодавства?

02-dms-01Впродовж 4-х місяців цього року фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Смілянського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області в порядку державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства проведено 2 планові перевірки об’єктів нагляду (дошкільний навчально-виховний заклад, загальноосвітня школа). Порушення санітарних норм та правил виявлені на 1-му об’єкті. За результатами перевірки керівництву закладу надіслано припис по прийняттю заходів для усунення виявлених порушень. Проведено також 9 позапланових перевірок за заявами суб’єктів господарювання (лікувально-профілактичні заклади, склади зберігання пестицидів та отрутохімікатів та інші).

На виконання комісії ТЕБ та НС виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області від 22.03.2018р. протокол №11 «Про стан санітарно-епідеміологічної ситуації в місті та заходи щодо недопущення її ускладнення» затверджено план проведення комісійних із залученням спеціалістів Держпродспоживслужби перевірок об’єктів, які мають важливе соціальне значення, зокрема навчально-виховних закладів, закладів оздоровлення та відпочинку дітей, об’єктів водопостачання, громадського харчування, продовольчої торгівлі та ін. щодо дотримання вимог санітарного законодавства.

В рамках зазначеної роботи фахівці служби взяли участь у 7-ми комісійних перевірках об’єктів нагляду, зокрема, дошкільні навчально-виховні заклади, загальноосвітні школи, заклади профтехосвіти, продовольчі магазини. За результатами комісійних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють обіг харчових продуктів, у 70% випадків виявлені порушення вимог законодавства щодо безпечності харчових продуктів, ветеринарно-санітарних та санітарно-гігієнічних вимог до постачання, безпеки, якості, умов зберігання, реалізації продуктів харчування і продовольчої сировини, технології приготування страв.

За пропозиціями Держпродспоживслужби відсторонено від роботи 13 працівників до проходження профілактичних медичних оглядів; знято з реалізації понад 29 кг недоброякісної продукції у закладах профтехосвіти м.Сміла, на які на момент перевірки відсутні супровідні документи, що засвідчують їх якість та безпеку, та такі, які мали вичерпний термін реалізації; організовано проведення позачергового гігієнічного навчання з прийняттям заліків фахівцями Держпродспоживслужби у 9 працівників з числа декретованих контингентів.

Адміністраціям та власникам зазначених закладів направлені інформаційні листи з пропозиціями по усуненню виявлених порушень. За інформаціями, отриманими від суб’єктів господарювання, 65% порушень ліквідовані.

Оператори ринку  попереджені про персональну відповідальність згідно ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» за порушення законодавства про безпечність та якість харчових продуктів.     

З актуальних питань  профілактики захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, в т.ч. ботулізм, з персоналом закладів проведено 36 бесід, розповсюджено 25 пам’яток; керівникам, власникам закладів надані практичні рекомендації, консультації щодо використання відповідної законодавчої, нормативної документації. Фахівці Смілянського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжують широку роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо неухильного дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, ветеринарно-санітарних вимог та вимог санітарного законодавства.

В.о. Смілянського міського управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Черкаській області

Т.В. Куліда

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *