На що сподіватися аграріям Черкащини навесні?

озиминаНа що сподіватися аграріям навесні розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Зокрема, він зазначив, що у поточному році умови для перезимівлі озимини складаються найбільш сприятливо за останні роки. Так, перед входом у зиму практично на 70% засіяних площ озимина знаходилася у фазі кущіння – оптимальна для перезимівлі.

Зима хоч і видалася ранньою, але була м’якою та достатньо сніжною. Сніг захищав ґрунт від охолодження, а посіви від вимерзання, тому мінімальна температура на глибині 3 см нижче 5º морозу не опускалася і загрози для вимерзання не було.

Втім, завдяки тривалому перебуванню рослин під значною товщою снігу, рослини виснажувалися, а значить є умови для їх пошкодження грибковими хворобами на весні. Тож необхідно використати останній морозний тиждень лютого для проведення підживлення посівів по мерзлоталому ґрунту.

Одночасно створювалася повна свобода дій для мишей, що потрібно враховувати аграріям.

За прогнозом агрометеорологів центру, на початок активної вегетації в середньому по області на площі близько 5 % озимі зернові культури вийдуть із зими у незадовільному стані, що в рамках природного фону. Тобто на площі до збирання необхідно орієнтуватись на засіяні восени.

Разом з цим, сніжна зима та слабко промерзлий ґрунт були надзвичайно сприятливими для формування запасів вологи.

Опадів за холодний період хоч і випало у межах норми, сніготанення відбувалося поступово, а талі води добре поглиналися слабкомерзлим ґрунтом. Тому на початок весни площ із низьким рівнем вологи не буде. Проте, зважаючи на стрімке наростання тепла у 1-й половині весни, у супроводі посиленого вітру та низької вологості у денні години, як було у схожі весни, слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на закриття i збереження ґрунтової вологи.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *