«Оризон-Навігація»: сучасно, якісно, надійно

«Оризон-Навігація» – провідне підприємство України та СНД в галузі супутникової навігації. За майже 35-річну історію зарекомендувало себе виробником високоякісної та складної апаратури для найрізноманітнішого використання – від залізничних приладів безпеки до авіаційних навігаторів. 

У цьому напрямку «Оризон-Навігація» працює з 1979 року. Активно розвиватись розпочало у складі радіоприладного заводу. Після розпаду смілянського титана радіоприладної промисловості у 1995 році утворилося окреме підприємство, відоме нині як «Оризон-Навігація». Багато років поспіль тут розробляють та виготовляють апаратуру для авіації, морських кораблів, сухопутних об’єктів та військового призначення. Для цього є все необхідне – і кваліфіковані фахівці, і обладнання, і виробнича база, що відповідають останнім досягненням в радіоелектронній промисловості.

Слюсар 5 розряду Леонтій Олександрович БУДКЕВИЧОсобливу увагу приділяють забезпеченню кожної ланки виробничого процесу сучасним обладнанням – верстати з числовим програмним управлінням у цеху механічної обробки, автоматизовані робочі місця на дільницях монтажу і складання, сучасні вимірювальні прилади на дільницях регулювання та тестування готової апаратури. Усе для того, щоб продукція була максимально якісною та надійною.
– Але головне багатство підприємства – це люди, – акцентує начальник відділу маркетингових досліджень Андрій Кривов’яз. – Завдяки їх праці та фаховим знанням, власне, і виготовляється продукція.
Другорядних професій тут немає: робітники, монтажники, складальники, регулювальники, фрезерувальники, слюсарі. Це ті люди, в чиїх умілих руках «народжується» з найменших деталей майбутня апаратура для кораблів, літаків, електропотягів та іншого застосування. Значний внесок роблять конструктори та технологи, які створюють документацію для виготовлення апаратури. Колективна праця кожної ділянки та особисто кожного вливається в результати всього підприємства.
Свою продукцію «Оризон-Навігація» демонструє на різноманітних виставках, презентує на конференціях, присвячених обміну досвідом у розробці приладів цивільного та військового призначення. Окрім цього, постійно налагоджує зв’язки з навчальними закладами України, співпрацює з інститутами та академіями, серед яких Київський національний авіаційний університет, Львівська академія Сухопутних військ, Харківський університет радіоелектроніки та багато інших.
Монтажник радіоапаратури 4 розряду Зоя Миколаївна ЯЛОВЕНКОАктивну участь, спрямовану на розвиток підприємства у галузі розробки та виготовлення продукції за останніми технологіями, підтверджують численні дипломи. Нещодавно підприємство у складі об’єднаної експозиції державного концерну «Укр­оборонпром» взяло участь у міжнародному авіакосмічному салоні «MАКС-2013» в Підмосков’ї (м. Жуковський). Там представило останні зразки виробів в галузі авіації та спеціальної техніки, продемонструвало рекламні матеріали тієї продукції, виготовлення якої вже налагоджене, а також тієї, яка зараз розробляється. По закінченню виставки отримало диплом учасника. Серед постійних заходів – виставки «Авіасвіт-ХХІ» у Гостомелі (Київська область) та всеукраїнські конференції.
Та на досягнутому не зупиняються, у підприємства є непогані перспективи. Репутацію якісного виробника підтримують завдяки напруженій праці та ставлячи перед собою високу планку у виготовленні новітнього обладнання. Зараз, на початку осені особливо напружено кипить робота, багато замовлень, а відповідно й роботи дуже багато. Такий напружений період, зазвичай, починається з весни та триває до середини осені, зазначає заступник директора з виробництва Володимир Мотирьов. Завдяки такій діяльності радіоприладне підприємство налагоджує довготривалі відносини з вітчизняними та закордонними партнерами.
Як і будь-яке підприємство, «Оризон-Навігація» потребує нових кадрів, молодих фахівців у кожному напрямку діяльності. У «гарячу пору», коли робота ведеться практично у дві зміни, брак людей відчувається особливо гостро, особливо нині потрібні кваліфіковані монтажники і складальники. Раніше їх на радіоприладному заводі було багато, але за останні роки люди, на жаль, роз’їхалися, тому зараз досить важко зібрати потрібну кількість фахівців для виконання напружених трудових завдань. Та керівництво «Оризон-Навігації» напружено працює над тим, щоб виправити цю ситуацію, докладає всіх зусиль для того, щоб підприємство було завантажено роботою на весь рік.
Муляр 3 розряду Галина Миколаївна ЧИЧКАЛЕНКОДо речі, для кожного співробітника тут є всі необхідні умови для роботи – забезпечено пакет соціального захисту у разі тимчасової втрати працездатності. Велику увагу приділяють активному відпочинку: працюють секції волейболу та настільного тенісу, є база відпочинку та власна яхта в черкаському яхт-клубі, на якій можна відпочити у вихідний день. Доволі часто яхта бере участь у змаганнях.
Працювати на підприємстві цікаво, специфіка роботи така, що не в кожному місті та навіть області є підприємства, які пропонують таку специфічну та вузько направлену роботу. Рівень виготовлення специфічної продукції вимагає відповідного рівня фахівців, які її розробляють та виготовляють, штат нині налічує близько 350 осіб. Деяка проблема є в поповненні колективу молодими кадрами. Більшість молоді прагне виїхати зі Сміли у великі міста – Київ, Харків, Львів тощо, вони виїжджають навчатися в університети та, як правило, з неохотою повертаються назад. Але й це питання вирішується. Підприємство набирає випускників Черкаського державного технологічного університету та радіотехнічних навчальних закладів. Є випадки, коли в «Оризон-Навігацію» приходять випускники і київських та харківських університетів. Особливо це помітно останнім часом. Але все ж поки що основну частину фахівців, як кажуть, «кістяк» підприємства складають фахівці середнього віку, які працюють на радіоприладному заводі в галузі супутникової навігації з 80-х років.
Підприємство активно запрошує молодих фахівців – випускників ВНЗ та інших спеціальних училищ, працювати у будь-якому напрямку роботи – конструкторами, технологами, стати майстром у роботі з обладнанням, яке на сьогоднішній день майже повністю керується за допомогою електронних систем. Тож робота з новітнім обладнанням має особливо сподобатись молодому поколінню, яке краще пристосовується у «цифровий» вік до всього нового, а відповідно їм легше навчитися працювати з програмами управління, а отже, успішно застосувати свої знання на практиці.
Підприємство активно працює та вдосконалюється, щоб іти в ногу з часом та відповідати усім сучасним вимогам до супутникової техніки, проводить роботу, спрямовану на підвищення попиту на продукцію від смілянського виробника як по Україні, так і за кордоном. Серед надійних та багаторічних партнерів – російські підприємства та українські замовники. На черзі – вихід на ринок Казахстану, з підприємствами якого, до речі, вже почалась співпраця. Також необхідно відмітити співпрацю з заводом «410 цивільної авіації» (Київ) та з харківським конструкторським бюро імені Морозова, які виконують контракти на замовлення іноземних споживачів. Співпрацює підприємство і з Міністерством оборони, яке забезпечує апаратурою та поставляє її для збройних сил України. Загалом спектр продукції підприємства великий. Завдяки цьому воно постійно утримується на конкурентному рівні і одне з небагатьох приймає замовлення на виготовлення практично будь-якої апаратури.
У цьому році підприємство впевнено йде на підвищення обсягів виробництва. Тут надзвичайно ретельно ставляться до виготовлення будь-якої продукції, чи то 5 комплектів складного обладнання, чи то 1000 одиниць. Замовник може бути впевнений, що над кожним виробом ведеться точна та скрупульозна робота, при необхідності конструктори підприємства вносять до виготовленої продукції зміни. Все це робиться для того, щоб максимально задовольнити вимоги замовників, за що користується повагою серед партнерів, замовників та є пріоритетним виробником для споживачів.

Таїсія СОБОЛЬ

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.