Для збереження посівної якості у Смілянському лісгоспі піддають жолуді термотерапії

3efbe1a7a17bc061dd61e4b075855a6a_resizeДля створення високопродуктивних і стійких лісових насаджень потрібне насіння з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю. Цієї осені смілянські лісівники зібрали 3 тони жолудя дуба звичайного. Цього достатньо, аби забезпечити власні потреби під час лісокультурної кампанії наступної весни. Однак зібрати лісове насіння – це лише половина справи, його ще потрібно зберегти, дотримуючись усіх необхідних правил, інформує прес-центр Смілянського лісгоспу.

З приходом холодних температур та настанням постійних заморозків у лісництвах Смілянського лісгоспу закладають жолуді на стратифікацію. Це один із способів підготовки насіння до проростання, яке закопують у спеціальну яму, заздалегідь оброблену розчином «марганцівки» та перешаровують піском.

Перед цим жолуді проходять ретельний відбір, за допомогою води їх сортують, вибраковують пошкоджені та хворі.  Потім їх просушують до вологості 40-48% сухої маси і закладають на стратифікацію у ями, глибина яких коливається від 2 м до 2,2 м. Через спеціально вмонтовані вентиляційні отвори насіння дуба «дихає» і перебуваючи у стані спокою, чекає весни.

Неординарно підійшли до питання зберігання жолудя дуба звичайного у Будянському лісництві. Тут лісове насіння проходить обов’язкову термотерапію у сконструйованій власними силами діжці з підігрівом. Це залізна, утеплена ємність з водою, до якої приєднаний електрокотел.

Перед тим, як до неї потрапити, жолудь проходить традиційні підготовчі етапи: сортування, перевірку водою… А далі починається найцікавіше: ящики із жолудями опускають у диво-діжку, де вода нагрівається до 39-41 градуса і… вони проварюються 2,5 години.

За допомогою цієї нової технології лісове насіння знезаражується, оскільки при такій температурі гинуть шкідливі грибки та бактерії, які псують жолуді і вони втрачають свої якісні властивості. Потім жолуді просушують протягом тижня. А далі – їх засипають у діжки і відправляють у морозильну камеру, де вони можуть зберігатися до 3 років.

– Ми доволі багато і часто експериментували зі способами підготовки та збереження жолудя, – розповідає головний лісничий Денис Івлєв, – однак тільки термотерапія зарекомендувала себе якнайкраще і підтвердила очікуваний результат. Якісні посівні властивості збережені, а це для нас – головне.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.