Педагогічні виклики сьогодення

Бути вчителем непросто, особливо зараз, коли щодня бачиш тривожні дитячі очі, читаєш в них зовсім недитячі запитання і відчуваєш прискорений ритм сполоханих маленьких сердець. Ось такі вони – педагогічні виклики сьогодення, яке вимагає від вчителя мобілізації не лише професійних та психологічних якостей, але й прояву гуманізму, людяності та толерантності до кожного учасника навчально-виховного процесу – від вихованців дошкільного відділення комплексу, учнів школи – до їх родин та колег по роботі.
Саме цим актуальним питанням педагогіки нового часу, інноваційним психолого-педагогічним прийомам роботи з дітьми та дорослими був присвячений місячник педагогічної майстерності в навчально-виховному комплексі №15. Практичним епіграфом місячника було обрано слова педагога-гуманіста В.О.Сухомлинського: «Якщо ви знаєте, що хочете бути хорошим педагогом, то залишається тільки зрозуміти, що для цього замало просто плисти за течією».1
Сучасна педагогіка – це прерогатива не лише вчителя та вихователя, адже велика відповідальність щодо становлення дитини лежить на родині, саме сімейні стосунки стають проекцією суспільної поведінки та стилю мислення теперішньої молоді. Тому протягом лютого в НВК №15 для батьківської громади було проведено ряд заходів: лекторій «Батьки, якими ми хочемо бути», діагностика «Батьки – друзі своєї дитини», на основі яких були оформлені практичні рекомендації щодо елементів виховання різновікових груп дітей та становлення авторитету батьків у родині.
Протягом місяця педагоги закладу приймали участь в моніторинговому дослідженні рівня професійних запитів педпрацівників «Методичний автопортрет вчителя», на основі якого була створена професіограма педагога-практика навчального закладу. Педагог-організатор закладу Сидоренко Ю.М. організували оздоровчі зустрічі «Здорова людина – успішний вчитель», під час яких педагоги підтримували фізичну та психологічну форму, вчилися керувати емоціями та опановували способи рефлексивного аутотренінгу.
11 лютого у закладі за безпосередньої участі представників управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради Черкаської області та Цифрового видавництва «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна» проведено семінар-практикум для заступників директорів з навчально-виховної роботи загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів м. Сміла Черкаської області на тему «Інноваційний методичний менеджмент». Інтерактивна форма проведення заходу сприяла чіткому усвідомленню учасниками державних вимог до професії вчителя, основних принципів методичної роботи в навчальному закладі щодо становлення успішного та конкурентоздатного професіонала.
Заступник директора з навчально-виховної роботи НВК №15 Криворучко М.В. звернула увагу на сучасні види педагогічного менеджменту та індивідуальні стилі андрагогічного супроводу педагогічних працівників, формування оптимального стилю керівництва сучасним навчальним закладом.
Протягом місяця кожен педагогічний працівник закладу став активним учасником серії майстер-класів. Вчителі початкової ланки (Кузьменко С.С., Зірник К.М., Денищук Н.В., Брежата О.М. та вихователь групи продовженого дня Савчук А.О.) провели майстер-клас «Добрий день, я – ваш вчитель». Педагоги представили прийоми мнемотехніки, що полягає у застосуванні особливих методик оптимального засвоєння інформації шляхом свідомого утворення асоціативних зв’язків. Були теоретично представлені та практично закріплені методи ейдетизму, трансформації та асоціативних ланцюжків.
Вчителі природничо-математичного циклу (Тринченко О.Л., Криворучко М.В., Бобришова Л.В., Калюжко М.О. та Бурлай О.І.) провели майстер-клас «Подорож навколо уроку». Учасники заходу ознайомилися з методикою «Танграм» та специфікою її використання на уроках та позакласних заходах. Під час авітамінозної хвилинки вчитель біології Криворучко М.В. ознайомила з українськими національними стравами та продуктами, які потрібно вживати у весняний період для профілактики інфекційних захворювань. Практично доцільною була робота учасників майстер-класу з прикладними програмами по створенню потокових презентації та відеофільмів під керівництвом вчителя інформатики Тринченко О.Л.
Насиченим та багатогранним був майстер-клас вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін «Self-made teachers», який провели педагоги Дудник А.Я., Діхтяр В.П., Бойко М.Г., Саркісян Е.Е., Гладка О.М. та Нестропа Т.Б. Учасники доторкнулися до скарбниці українського фольклору через призму інтерактивних методів та прийомів. Кожен вчитель розкрив нову професійну рису власного педагогічного стилю роботи з дітьми.
Молоді спеціалісти Денищук Н.В., Савчук А.О., Кривошея Є.В., Калюжко М.О. та Бурлай О.І. запросили педагогів закладу на методичний форум по мотивам книги В.О.Сухомлинського «Сто порад вчителю». Вчителі детально проаналізували цей порадник і представили власну інтерпретацію ідей видатного гуманіста. Гуманістичний підхід до навчання і виховання є сьогодні актуальним для формування особистості дитини, тому форум викликав жваве обговорення та обмін думками серед членів педагогічного колективу.
Психологічні аспекти роботи вчителя стали темою тренінгу «Знайомство з самим собою», до проведення якого креативно підійшла практичний психолог закладу Юрченко Л.В. Прийоми самоаналізу та самопізнання стануть в нагоді при плануванні як навчально-виховної роботи, так і особистих відносин в колективі.
За ініціативою вчителя предмету «Захист Вітчизни» Шевчука В.В. був проведений майстер-клас для педагогів з основ вогневої підготовки, під час якого присутні були ознайомлені як з технічними особливостями пневматичної гвинтівки, так і практично випробували її вогневу міць та власну влучність.
Тиждень класного керівника, що традиційно проводиться під час місячника педагогічної майстерності, в цьому році став найочікуванішою подією. З ініціативи заступника директора з виховної роботи Бойко М.Г. кожен клас отримав змогу представити учнівський колектив протягом місяця.
За кожним класом був закріплений окремий «День класу», під час якого діти готували представлення класу на шкільній дошці оголошень, роздавали рекламні листівки про свій клас та проводити «КлаSні забави».
Підсумки місячника педагогічної майстерності були підведені під час поетичної світлиці, що мала назву «Поезія душі і серця», яку організували вчитель світової літератури Завгородня Л.І., вчитель музики Саркісян Е.Е. та педагог-організатор Сидоренко Ю.М. Цей захід став справжнім одкровенням для педагогів, так як кожен вчитель через улюблену поезію намагався донести до слухачів власну життєву позицію та почуття. Поетична палітра світлиці була різноманітна – українська та зарубіжна лірика, авторські вірші та проза, музичні твори та відеофрагменти спектаклів тощо. Педагоги читали твори Т.Шевченка, В.Симоненка, В.Сосюри, Л.Костенко та Л.Українки, української репресованої поетеси Галини Гордасевич. Авторськими рядками вразили вчитель предмету «Захист Вітчизни» Шевчук В.В. та заступник директора з НВР Криворучко М.В. Педагоги не оминули увагою і улюблених російських поетів С.Єсеніна, І.Губермана, С.Острового, І.Снєгової, М.Цвєтаєвої, Е.Асадова та Р.Рождественського. Атмосфера поетичної світлиці надихнула вчителів на роздуми про сенс життя та підняла їх на вищий духовний щабель розвитку.
Символічною патріотичною акцією «Українське серце» завершились заходи, присвячені місячнику педагогічної майстерності. Учні, вчителі та батьки виготовили жовто-блакитні серця і разом з побажаннями прикрасили ними шкільний сад та подвір’я (на фото). Побажання дітей і дорослих звучали в унісон: «Миру! Миру! Миру!»

У всіх у нас тече червона кров
В біді звертаємось ми до одного Бога
И песни, что поем мы – про любовь,
С годами все стареем понемногу.
У всіх у нас тече червона кров.

Святиня наша – матінка-земля,
Безкрає море стиглого колосся.
Сиянье радуг, трели соловья
И детский смех, что эхом отдается
Святиня наша – матінка-земля.

У мріях всі злітаєм до небес
І душі нам ятрять серцеві рани.
Но Бог, который умер и воскрес
Простит нам смертные грехи и все изъяны
У мріях ми злітаєм до небес.

У всіх у нас тече червона кров
Й пече сльоза як в серці скалка горя
Когда торгуют жизнью сыновей, мужей, отцов
И делят нас от моря и до моря.
У всіх у нас тече червона кров…

Мар’яна Криворучко, заслужений вчитель України,
заступник директора з навчально-виховної роботи НВК №15

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.