Жителям Черкащини нагадують, як не отруїтися дикорослими грибами

117961662_1083321595397943_1705504211895213945_oЗ початку року і станом на 15 серпня в Україні 48 людей отруїлися дикорослими грибами. Одна людина померла, інформують в обласному управлінні Держпродспоживлсужби.

На Черкащині з початку року отруїлися 4 осіб.

Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами:
✅ Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
✅ Не купуйте гриби на стихійних ринках.
✅Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
✅ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
✅ Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
✅Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
✅ Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
✅ Не куштуйте сирі гриби.
✅ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
✅ Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
✅ Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
✅ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

У випадку отруєння не можна займатися самолікуванням — це небезпечно для життя.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.