У Смілі працює цех з виготовлення сухих борщів для бійців АТО

DSC_0790.MOV_snapshot_08.05_[2015.05.21_14.13.05]

«Смілянський борщик» значиться на упаковці сушеного набору овочів, з яких можна швидко приготувати борщ. Їх виготовленням займаються активістки. Ініціаторами створення цеху стали Олена Коваленко, яка очолює благодійний фонд “Сила любові” та керівник громадської організації “Активна молодь Черкащини” Олександр Дем’янко. Ідея втілилася в життя за підтримки міської та районної влади.Відвідати цех, де готуються сухі набори приїхали очільники міста та району – секретар міської ради Ярослав Березань, голова районної державної адміністрації Андрій Колесник, представники народної ради та координаційного центру сприяння Збройним силам України. Вони ознайомилися з умовами роботи та поцікавилися чим ще допомогти активісткам, які готують борщові набори.

Ідея створити такий цех з’явилася кілька місяців тому. За допомогою звернулися до міської та районної влади. Зі свого боку керівництво міста та району не лише відгукнулося, але й оперативно взялося допомагати. Місяць тому рішенням сесії знайшли підходяще приміщення для цеху і віддали його в оренду активістам під символічну плату в 1 грн. на місяць, дуже добре постарався міський РЕМ, працівники якого за три дні зробили всі роботи з налагодження електромережі до цього приміщення.

Район потурбувався, щоб борщові набори було з чого готувати. До активної допомоги продуктами – картоплею, червоними буряками, цибулею, зеленню запрошують жителів сіл, до співпраці залучено підприємство «АгроРось» та фермерські господарства.

Допомогти смілянам відгукуються і в Черкасах. Так, від підприємства «Юджин» наші активістки отримали обігрівачі.

Як розповіла Олена Коваленко ідею по виготовленню таких наборів взяли у черкаських колег, де вже налагоджене виробництво борщових наборів для бійців АТО. У них же взяли і рецепт. Солдатам залишиться лише додати картоплі, м’яса та води. Одним таким набором можна нагодувати 10-12 бійців. Люди приходять працювати сюди за бажанням, щодня по 5-6 жіночок готують, ріжуть, пакують харчові пакуночки для бійців АТО.

–       Коли все це закінчиться і моя дитина спитає мене «Мамо, а що ти робила, коли в країні була війна?», я зможу впевнено відповісти, що допомагала нашим бійцям, готувала для них, – розповідає Тетяна Островська, одна з працівниць цеху.

–       Я хоч зараз і не працюю, але приходжу сюди, щоб допомагати нагодувати наших хлопців. Певний час потрапила під скорочення, тож поки є вільний час, краще тут працюватиму як активістка, ніж сидітиму вдома, – говорить Людмила Яцюк.

В цеху трудівниці оперативно миють, ріжуть, сушать та упаковують все в спеціальні пакети. За день виготовляють до 20 наборів, які потім відправляють волонтерським організаціям для передової. Цех працює на базі приміщення Будинку дитячої та юнацької творчості по вул. 40 років Перемоги, 18 і долучитися до доброї справи можуть усі бажаючі.

DSC_0822

Олена Коваленко показує Ярославу Березаню підготовлену до упаковки капусту

DSC_0807

Про те, як готуються сухі борщові набори – майже з кілограма капусти, виходить 100 гр. сушеного продукту.

DSC_0802

Перевірка на якість готового продукту

DSC_0797

Активістки приходять в цех не лише з мікрорайону Богдана Хмельницького, але й центру та інших куточків міста

DSC_0791

Увесь процес приготування ведеться з дотриманням санітарних норм

DSC_0795

Зелень приносять активісти міста з городу, купують в магазині або приносять гроші на їх купівлю.

 

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *