Смілянські лікарі нагадують про гіпертонічну хворобу

slide-0Гіпертонічна хвороба – стійке підвищення артеріального тиску (АТ) крові більше 140/90 мм рт.ст. Нормальним вважається АТ, що не перевищує 140/90 мм.рт.ст., проте згідно сучасних класифікацій виділяють: оптимальний (120/80 мм рт.ст.), нормальний (менше 130/85 мм рт.ст.), високий нормальний (130-139/85-89 мм рт.ст.) АТ. В Україні на гіпертонічну хворобу страждають майже 13 мільйонів осіб, і лише по нашому місту станом на кінець І кварталу 2018 року зареєстровано 2975 осіб, з них вперше в житті у 114. 40% всіх зареєстрованих хворих – чоловіки, 60% – жінки. У хворих з гіпертонічною хворобою у 3-4 рази частіше розвиваються захворювання серцево-судинної системи, у 7 разів – розлади мозкового кровообігу. Згідно з даними науковців, підвищення рівня кров’яного тиску на 6% мм рт.ст. збільшує на 20% ризик розвитку інфаркту міокарда та на 60% – мозкового крововиливу.

Стійке підвищення АТ може настати за таких обставин:

  • в людей, що ведуть малорухомий спосіб життя,
  • в осіб, що вживають алкоголь та курців курців,
  • у тих пацієнтів, батьки котрих мали підвищений АТ,
  • у хворих з цукровим діабетом, з захворюванням нирок,
  • в осіб старше 60 років (з віком АТ зростає),
  • в осіб з ожирінням,
  • в осіб, які приймають протизаплідні чи гормональні препарати,
  • в осіб, які зловживають кавою (одна випита чашка кави підвищує АТ на 3 мм рт. ст. у осіб з нормальним АТ, на 5 мм рт. ст. – в осіб з гіпертонічною хворобою). 

Основними скаргами при підвищеному АТ можуть бути біль у голові, найчастіше в потиличній ділянці, запаморочення, поява сітки перед очима, біль у ділянці серця, відчуття оніміння лівої руки, носові кровотечі. На ранніх стадіях захворювання у більшості пацієнтів немає клінічних ознак  підвищення АТ, і тому вони нічого не роблять для його нормалізації, і недуга прогресує.

У чому полягає лікувальне харчування:

  • Необхідно систематично вживати продукти, що містять магній і калій (печена картопля, капуста, квасоля, ізюм, курага, інжир, фініки, чорнослив, апельсини, мандарини, шипшина, пшениця, жито, кукурудза, вівсяна та гречана крупи, горіхи, соя, нежирне м’ясо, аґрус, чорна смородина, томатний і апельсиновий сік, молоко)
  • включати в раціон морські продукти (морська риба, краби, морська капуста),
  • кількість випитої за день рідини не повинна перевищувати 1-1,5 літра,
  • уникати продуктів, які збуджують нервову систему (чай, кава, шоколад), або викликають здуття кишківника (бобові, газовані напої),
  • в їжі потрібно зменшити вміст тваринних жирів.

До рослин, які можуть дещо понижувати артеріальний тиск, належать: валер’яна лікарська (коріння), собача кропива (трава), глід кроваво-червоний (плоди), барвінок малий, материнка звичайна (трава), калина звичайна (ягоди), м’ята перцева. Пам’ятайте! Лікування травами – це лише доповнення до медикаментозного лікування, проте в жодному разі не замінює його!

Фельдшер кабінету здорового способу життя

Наталія Зінченко

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.