Смілянам нагадують, як запобігти отруєнню грибами

отруєння грибамиГриби – це дарунок лісу, але водночас – небезпечний продукт харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь: споживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно-їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток  симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендується дотримуватись простих правил, які необхідні для виконання кожній людині:

  • купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.
  • збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, поблизу магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, небезпечних зонах;
  • не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • гриби підлягають суворій кулінарній обробці;
  • дотримуйтеся правил консервування грибів.

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, настійно радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів, закликають у Смілянському управлінні Держпродспоживслужби.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *