Смілянам нагадують, як посмакувати грибами без тяжких наслідків

отруєння грибамиЗа даними сайту Державної Установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» станом на 18.10.2018 року у Черкаській області зареєстровано 31 випадок отруєння неїстівними грибами з 53 потерпілими (47 дорослих та 6 дітей віком до 18 років).

Гриби, це  дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

У Смілянському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадують основні причини отруєння:

  • споживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

  • нудота, блювання, біль у животі;
  • посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми;
  • мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності;

Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендується дотримуватись правил, які необхідні кожній людині, дотримуйтесь їх:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, і на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • Не збирайте невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою.
  • Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
  • Не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте гриби «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Попередньо кип’ятіть гриби 7-10хв., після чого воду злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Особливо вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік.
  • Не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. У взаємодії з алкоголем отруту розчиняється та виникає бурхливе отруєння.
  • Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15хв.

В разі отруєння застосуйте правила першої допомоги:

  • Викличте швидку медичну допомогу.
  • Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо рожевого розчину марганцівки, викличіть блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5-пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  • Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  • Необхідно з’ясувати, хто гриби вживав разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.
  • Ні в якому разі не вживайте будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні-профілактичні заходи.
  • Ні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечник. Неприпустимо займатися іншими  видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає досвіду, наполегливо радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!

 

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *