Смілянам нагадують, як не підхопити сальмонельоз

сальмонельозЗа даними Черкаського обласного лабораторного центру в області фіксують випадки захфорювання на гострі кишкові інфекції. Лише за один тиждень у червні їх було зареєстровано 16.

Разом з тим, у Смілі та Смілянському районі росту хворих на гострі кишкові інфекції, в тому числі випадків сальмонельозу не було, повідомляють у Смілянському управлінні Держпродспоживслужби.

Сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, характеризується ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису внутрішніх органів.

У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції.

           Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати прості правила:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження в ньому сальмонел;
  • розморожувати кури слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни;
  • не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення  температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

 

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *