Смілянське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області попереджає про розповсюдження кишкових інфекцій.
За даними Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за перше півріччя 2018 року в області зареєстровано 1581 випадок захворювання на гострі кишкові інфекції, або 127,4 на 100 тис. нас. проти 141,6 в минулому році.
Сміла увійшла до міст Черкаської області з найвищим рівнем показником захворюваності на гострі кишкові інфекції з показником 170,5. У Смілі також значно перевищує обласний показник рівень захворюваності серед дітей: Сміла має показник 552,6.
Літо – найсприятливіша пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекційних хвороб, адже саме літом створюються умови для розмноження мікроорганізмів у харчових продуктах та воді, а міграція населення дає можливість переносити їх на великі відстані.
До гострих кишкових інфекцій відносяться хвороби, спричинені бактеріями, вірусами та гельмінтами. Найвідоміші з них: холера, дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші, викликані патогенними та умовно патогенними мікроорганізмами.
Основами профілактики кишкових інфекцій є:
- Не допускати до приготування, транспортування, виробництва осіб з розладом кишково-травного тракту, з гнійничковими захворюваннями. Готувати їжу можуть лише здорові люди.
- Не вживати їжу невідомого виробництва, придбану на стихійних ринках, без документів, їжу сумнівної якості та яка зберігалася без холоду.
- Не пити воду з неперевірених джерел, особливо в поїздках, туристичних походах. Вживати лише очищену або фасовану воду, за її відсутності – кип’ятити воду.
- Продукти перед приготуванням необхідно ретельно мити, дотримуватися технології приготування та правил зберігання продуктів.
- Дотримуватися правил особистої гігієни.
- У разі виникнення клінічних ознак розладу кишкового тракту звертатися до лікаря.
Залишити відповідь