Смілян попереджають про отруєння грибами

отруєння грибамиОсінь – сезон збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами. Щорічно лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються.

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області з початку року в Черкаській області зареєстровано 9 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких потерпіли 16 осіб, у т.ч. 1 дитина, у містах Звенигородка, Умань, Городищенському, Уманському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському та Христинівському районах. В місті Сміла за поточний період 2018 року отруєнь грибами не зареєстровано. 

Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Отруєння грибами залежить від характеру вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. Сприятливими для вегетації грибів погодними умовами вважаються дощові дні, які незабаром змінялися теплими. Такі періоди обумовлюють збільшення збору грибів і їх вживання в їжу, природно, зростає і число отруєнь.

Основні причини отруєнь:

– споживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток  симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуються дотримуватись наступних правил, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – «бульба», оточене оболонкою;

– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

– ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;

– «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрих зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7 – 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які маєте намір використати для соління – грузді та інші, котрі містять молочний сік (тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку).
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10 – 15 хвилин.

     Діти сприйнятливіші до дії токсинів грибів. Це пов’язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з’їдених грибів у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину, чим у дорослого.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:

1.Викличте «Швидку медичну допомогу».

2.Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

4.З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ  вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Неприпустимо займатися будь-якими іншими видами самолікування.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Смілянського міського управління

ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області

Н.М.Улітіна

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.