Смілянам нагадують про те, як проводити профілактику ботулізму

Станом на 15 квітня у Черкаській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм: перший випадок зареєстрований в Золотоніському районі, другий – в Черкаському районі.

Випадки були пов’язані зі вживанням риби та продуктів з неї, виготовленої в домашніх умовах.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Ознаки хвороби можуть з’явитися через декілька годин, а можуть навіть через 5 – 7 днів після вживання недоброякісної їжі. Первинні ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори. Потім різко погіршується зір, з’являється двоїння в очах («сітка перед очима», «туман»). Хворий відчуває сухість у роті, голос стає осиплим, а іноді зникає зовсім.

Хворому стає важко ковтати, дихати, важко рухатись, наростає м’язова слабкість: людина не може тримати голову.

За перших ознак ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або швидку допомогу для введення протиботулінічної сироватки, так як хворому загрожує зупинка дихання.

Щоб не сталося лиха дотримуйтесь наступних порад:

  • ретельно очищайте продукти і посуд, що використовується для консервування, від бруду і пилу;
  • використовуйте рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
  • м’ясо і рибу в домашніх умовах консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
  • зберігайте домашні консерви при низьких температурах;
  • остерігайтесь купувати домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні та рибні продукти, особливо в’ялену та копчену рибу з рук на вулиці та ринках;
  • не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, для руйнування ботулотоксину перед вживанням слід прогрівати до 100°С упродовж 30 хвилин.

Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.