Профілактика харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Незабаром свято Воскресіння Господнього, люди готуються для освячення пасхальних кошиків, в яких обов’язково будуть паски, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до Великоднього столу. Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендують дотримуватись основних правил.

При закупівлі харчових продуктів:
– купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти)  в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;
–  не купуйте продукти сумнівної якості;
– купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
– при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
– не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

При зберіганні харчових продуктів:
– дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені  на етикетці  (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
– належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
– забезпечуйте  відповідні температурні режими зберігання  для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

Готуючи страви, дотримуйтесь наступних рекомендацій:
– перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
– для приготування страв використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
– придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
– свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
– використовуйте окремий розробний інвентар для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

У випадку підозри на шлунково-кишкове захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря!

Черкаське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Черкаській області

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.