Держспоживслужба звертає увагу громадян на профілактику гострих кишкових інфекцій

Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, зазначає головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в м. Смілі Тетяна Куліда.

З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія, холера, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз). Крім того, влітку більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Немає жодної країни світу, де б не зустрічалися кишкові інфекції. Рівень захворюваності у різних країнах далеко не однаковий. Це передусім залежить від заходів боротьби з ними і санітарного впорядкування, яке є могутнім регулятором механізму передачі захворювань.

Джерелом інфекції при гострих кишкових захворюваннях найчастіше є хвора людина або так званий «носій» (людина, яка не має клінічних проявів захворювання). Особливо небезпечними є хворі з легким перебігом захворювання, оскільки вони не ізолюються, а далі продовжують контактувати із здоровими людьми. Серйозну епідеміологічну небезпеку з- поміж інших становлять особи, які, будучи хворими, продовжують займатися приготуванням їжі в громадських закладах харчування, продавати харчові продукти та працювати у дитячих закладах.

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

Відомо чотири шляхи:

– фекально-оральний, коли збудник з організму інфікованої людини потрапляє з фекаліями у зовнішнє середовище, звідки з харчовими продуктами, водою або через забруднені предмети побуту, руки потрапляє у кишківник людини, де починає розмножуватись;

– водний шлях може спричинити спалах кишкової інфекції внаслідок забруднення фекаліями джерел водопостачання, відкритих водойм, криниць, тощо;

– харчовий зустрічається під час інфікування харчових продуктів та готових страв руками хворих або носіїв, мухами, тарганами, при обмиванні овочів та фруктів зараженою водою, а також під час вживання інфікованих продуктів харчування;

– контактно-побутовий шлях реалізується як безпосередньо через забруднені руки хворого або «носія», так і через різні забруднені речі, якими користуються люди.

Ознаки захворювання.

Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси), їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу – висока температура. При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Як захиститися від кишкових інфекцій?

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:

• для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

• не пити воду з випадкових вододжерел;

• купатися тільки в спеціально відведених місцях;

• при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води; • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

• не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей; • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;

• овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;

• для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки; • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

• мити руки з милом, особливо перед приготуванням та прийманням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;

• всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух, тарганів; • кип’ятіть воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді; Пам’ятайте: дотримання гігієнічних навичок – запорука вашого здоров’я!

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *