Профілактика інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом

74a14b20dad7ec56ec040c6479ccd2dc_5ad5ad0e8f58dЛіто – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик­ захворіти кишковими інфекці­ями в  теплий період року поясню­ється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножу­ються у воді та  харчових продуктах. Влітку  посилюється вживання води, що приводить на фоні недоброякісного водопостачання населення  до активізації водного фактору – люди починають господарську діяльність на дачах, організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для  дотримання правил особистої гігієни, купаються  в водоймах, вживають продукти, які не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, салати, напої).  Крім того, літом більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми. Так, при проведенні протягом квітня – липня досліджень  води  р. Тясмин в зоні місця масового відпочинку м. Сміла, виявлено, що індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді перевищує допустимі норми, що свідчить про забруднення водойми і неможли­вість її використання для купання. 

    Існує безліч  захворювань, що передаються водним шляхом, це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, парати­ф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші.

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

    Зараження відбувається, як пра­­вило, при вживанні води та  харчових продуктів, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми або через забруднені руки. Проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із орга­нізму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного се­редовища.

   Ознаки захворювання: підвищення температури тіла, діарея, блювання, біль в животі.

   Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:

для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централі­зованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованими пляжами, не ковтайте воду;

якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду;

не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятіть, а сир вживайте  у вигляді запіканок, сирників, вареників тощо.

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити  питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково потрібно обдати окропом;

дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідин громадського транспорту, туалетів;

у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Пам’ятайте –  ваше здоров’я у ваших руках!           

 

                                                                     Смілянське міське управління Головного управління

                                                                     Держпродспоживслужби в Черкаській області

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.