Під враженнями подій у Криму та сході України смілянський винахідник Микола Тарановський зібрав мотоцикл, який, як він вважає, є максимально пристосованим для потреб військових. Це вже друга модель, яку винахідник пропонує для прикордонних військ.

За словами розробника, такий мотоцикл потрібен був ще вчора:
– Свого часу для армії закупили звичайні дорожні мотоцикли. Так би мовити, універсальні. Я, як механік, вважаю, що немає нічого гіршого, ніж універсальний мотоцикл, бо «толку» з нього ніякого, ККД низький. Модель для степової зони (Донецьк, Луганськ, Харків) повинна відрізнятися від моделі для гірської місцевості. Там ходова частина має бути іншою. Я б міг закуплені мотоцикли переобладнати для кожного регіону України. Пропонував це зробити ще чотири роки тому. Такий мотоцикл, як пропоную зараз, був потрібний ще вчора.
Микола Тарановський «підсилив» раму, закрив картер двигуна захисним кожухом для того, щоб не розбити його, якщо їздити по бордюрах у місті або камінню й пеньках у лісі. Усі хромові та блискучі деталі задув матовою зеленою фарбою, вихлопну трубу обмотав азбестовим шнуром. Також на цьому мотоциклі встановив багажник, ящик для боєприпасів, сидіння з армійського мотоцикла. Спереду щит, закритий камуфляжними чохлами, базовими. Взагалі, розробник пропонує кілька комплектів чохлів, враховуючи клімат України. Мова йде про білі та руді, маскувальні. Адже, скажімо, Донецька область – це рудий степ, тому доречно використовувати там чохли руді, плямисті, як у пустелі. Для Західної України мають бути інші. А білі потрібні всюди, коли сніг.
Тарановський свій мотоцикл не проти дати на випробування, показати усім зацікавленим фахівцям, послухати поради, удосконалити, тільки б хто приїхав та подивився. Автор розробки давно готовий взятися за переобладнання мотоциклів, але каже, що його знань і вмінь недостатньо, ще потрібно пройти тендер, інші бюрократичні процедури.
– Я всього цього не «потягну», та й зараз на це немає часу. Нині має діяти принцип «Все для фронту – все для перемоги». Тому звертаюся до всіх, хто міг би допомогти «обійти» тяганину з оформленням дозволів та паперів. Якщо отримаю замовлення, то готовий працювати, знайти кваліфікованих працівників. Таким чином допоміг би не лише армії, а й дав робочі місця місцевим хлопцям, платив зарплату, податки. Це – обороноздатність плюс боротьба із безробіттям.

Юлія ХАРЧЕНКО

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.