Черкащина на старті жнив

жниваЦьогоріч на полях Черкащини засіяли близько 250 тис. га ранніх хлібів. Погодні умови змусили хліборобів похвилюватися за майбутній урожай. Досить згадати літньо-осінню посуху торішнього року, квітневі заморозки, часті літні зливи та шквальний вітер.

Втім, за агрометеорологічними прогнозами, цьогоріч на Черкащині очікується врожай ранньої групи зернових близький до рекордного, інформує Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного гідрометцентру.

За спостереженнями агрометеорологів, на тестових полях області зерно озимої пшениці скрізь досягло молочної, а на окремих площах південно – східної частини, де вологозапаси грунту найнижчі – воскової стиглості та практично готове до збирання.

За статистикою, впродовж 30-35% терміну жнив, спостерігаються дощові дні в які збирати врожай неможливо. Найбільш складними жнива залишаються за 2004 та 2011 роками, коли опадів за 12-14 діб випало до 40% річної норми.

За синоптичними розрахунками, підсиханню зерна в кінці червня – на початку липня перешкоджатимуть періодичні дощі, тому хліборобам не слід зволікати з початком жнивної кампанії, адже одночасне дозрівання ранніх хлібів, як і торік, створить напруженість в її проведенні.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.