Смілянам нагадують про профілактику грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій

грип і грвіУ зв’язку з епідемічним сезоном грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) 2018-2019 років Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань. У Смілянському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадують, щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня-жовтня по березень-квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» з 1 жовтня 2018 року до 3 лютого 2019 року в Україні перехворіло 8,3 % населення; інтенсивний показник захворюваності в поточний епідсезон на 6,9 % більше рівня аналогічного періоду минулого сезону;  госпіталізовано 3,2 % від захворілих, із них 74,1 % становлять діти віком до 17 років; зареєстровано 30 летальних випадків, із них 4 – діти віком до 17 років; методом ПЛР досліджено 1 898 зразків матеріалів, із них 33,6 % позитивних результатів із домінуванням вірусів грипу типу А(Н3); з початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 0,4 % від загальної кількості населення країни. За звітний тиждень вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» методом ПЛР досліджено 12 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип, у 3 випадках визначено РНК вірус грипу типу A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2). В місті Сміла перевищення епідпорогу не зареєстровано.

     Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

В епідсезон 2018-2019 року в Україні для вакцинопрофілактики використовуються вакцини «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея).

Профілактика. Хоча найкращій спосіб вберегтися від сезонного грипу ‒ щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.

1. «Захворівсиди дома»;

Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції.

2. Уникайте близького контакту з хворим;

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.

3. Прикривайте ніс та рот;

Під час кашлю та чихання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки;

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя;

На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

6. Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення;

Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

7. Привчіть себе до корисних звичок.

Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

     Для зменшення інтенсивності епідемічного процесу грипу доцільно комплексно здійснювати заходи за трьома напрямками:

  • блокування імовірних джерел збудників інфекції;
  • порушення механізму передачі збудників інфекції;
  • формування прошарку осіб, несприйнятливих до збудників інфекції.

Також необхідним є проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, які спрямовані на обмеження доступу потенційних вірусоносіїв, у першу чергу в установи та заклади з особами, які належать до груп ризику. Не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря, щоб уникнути ускладнень.

 

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.