Такі цікаві шахи

Існує немало легенд і різних припущенні про походження шахової гри, але точно встановлених фактів вдалося поки зібрати дуже трохи. Історично достовірним можна вважати, що шахи зародилися в Індії понад 2000 років тому. Гра називалася тоді „чатуранга”, що значить на санскриті – чотири роди, війська з чотирма пологами зброї: колісниці, слони, кіннота, піхота.

Як свідчить Ратнакари (IX в.), в „чатуранзі” було всього 4 фігури – дошка 9х9. Відмінністю і розташуванням своїх фігур вона прагнула відобразити склад і лад індійського війська того часу. Шахи, що налічували за старих часів багато різновидів, з Індії розповсюдилися по всій східній і центральній Азії, а в кінці V або початку VI століття проникли до Ірану. Тут ця гра, де “перемогу розумом беруть”, як мовиться в одному з якнайдавніших рукописів, користувалася великою популярністю.

11 лютого на базі школи № 10 відбулися відбіркові змагання до особистої першості міста з шахів серед учнів шкіл. Порадувало те, багато учнів, як хлопчиків, так і дівчаток, виявили бажання позмагатися у такій цікавій інтелектуальній грі. Проводив змагання Карчевський Анатолій Арсентійович. За підсумками гри серед хлопчиків перемогу здобули учні школи №10 Тарасенко Валерій, Тарасенко Михайло, Ященко Дмитро та Демченко Олександр—учень школи № 5. Дівчатка теж довели, що в шахи грають не тільки чоловіки. Серед дівчат перемогу здобули Сидорова Мар’яна (ЗОШ № 3), Асланян Лаура (ЗОШ №10).

Педагог-організатор ЗОШ № 10

Береговенко В.В.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.