За безпеку пляжного відпочинку

Місце загального відпочинку, куди приходять скупатися та погрітись на сонечку, нині у Смілі лише одне. Одна з причин – відсутність достатнього місця для облаштування пляжу, що за нормами становить 500-600 метрів у довжину та більше 100 метрів від початку пляжу до води. Протягом року за станом води та грунту стежить Смілянський міськрайонний відділ Черкаського обласного лабораторного центру.
Основні джерела забруднення водойми – господарсько-побутові стічні води та стоки промислових підприємств. Відділ планово наглядає за станом водних обєктів у місцях водокористування, щоквартально проби води перевіряються на наявність вірусних бактерій та за санітарно-хімічними показниками.
Постійно під наглядом відділу і «пляж», так сміляни називають місце відпочинку біля стадіону «Юність». За 5 місяців тут було взято 15 проб води на наявність кишкових вірусів. Регулярно перевіряються води і на наявність холери. У квітні за результатами лабораторних аналізів було відмічено відхилення від норм. Проби, взяті в травні, показали, що рівень мікробіологічної флори води відповідає нормі.
Проби грунту на місці відпочинку також регулярно перевіряються на наявність паразитологічних збудників та бактерій. За останніми показниками, пісок на міському пляжі готовий для безпечного відпочинку. Як зазначає лікар загальної гігієни Смілянського міського відділу Наталія Улітіна, одна з наочних ознак того, що у воді підвищена кількість вірусних бактерій – це так зване «цвітіння» води. У період підвищеної спеки вода нагрівається, сприяючи активному розмноженню мікроорганізмів, тож купатись у цей час не рекомендується.
Місце масового відпочинку постійно облаштовується. Для відпочивальників тут зроблено навіси, лавки та фонтанчик питної води, є туалет, сміттєві баки та урни. Вздовж берега встановлено буйки. Цілодобово працює пошуково-рятувальна група, рятувальники і працівники МВС проводять денні, вечірні та нічні патрулювання. Вони закликають дотримуватись правил поведінки на воді, зокрема, не купатись у місцях, не пристосованих для цього. Тясмин подекуди сягає глибини 8-16 метрів, у так званих «водних стаканах» – ямах на дні річки, тож купатись безпечніше у відведених для цього місцях.
Відділ цивільного захисту та оборонної роботи разом з рятувальною службою та відділом освіти активно проводять інформування населення про правила поведінки на воді. Батьків закликають якомога раніше навчити своїх дітей плавати.

Таїсія СОБОЛЬ

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.