Як поводитись під час спеки?

Одяг слід носити світлий і просторий, який не перетискає судини. Треба уникати вузького вбрання та синтетики, що не пропускає повітря. Краще обрати лляні та бавовняні речі. Обов’язково треба захищати голову від сонця. Якщо доводиться, наприклад, торгувати у спеку, варто змочувати сорочку або простирадло, класти його на плечі й голову. Необхідно користуватися кремами й спреями, щоб уникнути опіків шкіри.
Варто бути обережнішим з охолодженням приміщень. Уникати протягів, кондиціонери ставити на позначку не нижче +23…24 °С.
Їжа у спеку перетравлюється погано, у людини порушується вироблення травних соків і ферментів. Не варто вживати калорійні продукти, жирне і смажене. Необхідно менше споживати м’ясних страв. Краще надавати перевагу фруктам та кисломолочним продуктам. Обов’язково звертайте увагу на термін придатності.
Солодка вода не втамовує спрагу
Пити варто багато підкисленої лимоном або солоної води – 3-3,5 літра на день, але не одразу. Щогодини – півсклянки води кімнатної температури маленькими ковтками. На один літр води сіль додають на кінчику ножа. Пітніючи, людина втрачає частину мінеральних речовин. Це згубно діє на серцевий м’яз. Тому лікарі не рекомендують пити очищену й відфільтровану воду. Краще обирати слабо- або середньо мінералізовану. Уникайте газованих напоїв. Вони погано діють на слизову шлунка. Солодка вода не втамовує спрагу. Від неї, як і від морозива, ще більше хочеться пити. Корисно вживати несолодкі морси, компоти, теплий зелений чай. Надто холодні напої спричиняють спазм судин, порушують теплообмін.
Людям похилого віку і хворим на серцеві хвороби у спеку не можна виходити на сонце. Будь-які фізичні навантаження необхідно відкласти на вечір чи ранок. Також потрібно завжди мати при собі медикаменти від тиску – «Валокордин», «Нітрогліцерин», «Валідол». Не виходьте з дому без мобільного телефону, щоб у разі потреби викликати допомогу. Час від часу корисно споліскувати руки прохолодною водою.
Дітям до шести років можна перебувати на вулиці до 10.00-11.00. Увечері – після 16.00. Педіатри радять: на річці можна бути не більше двох годин. Батьки повинні слідкувати, щоби малеча пила багато звичайної, нехолодної води.

Лікар –педіатр міської лікарні Анна Куліш

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.