Нові райони – не таке чутливе питання, як формування спроможних громад

Відбулося онлайн-обговорення формування субрегіонального рівня ще п’яти областей. Питання майбутнього районування не таке чутливе для людей, як формування спроможних громад. Майбутні райони будуть сформовані виключно для організації і координації діяльності державних виконавчих органів влади на місцях. Отже питання районування виходить і за межі компетенцій органів місцевого самоврядування. Але оскільки майбутній територіальний поділ областей впливатиме на ефективність організації місцевої влади, думка місцевого самоврядування теж важлива. Тому до обговорення запрошені усі профільні асоціації.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Запорізької, Київської, Одеської, Тернопільської та Черкаської областей, яку Мінрегіон провів 31 березня спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За словами заступника Міністра, після цих обговорень обласні державні адміністрації мають підготувати остаточні пропозиції, які ляжуть в основу законопроекту про адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня.

У Запорізькій області ОДА пропонує створити п’ять районів: Запорізький, Бердянський, Мелітопольський, Пологівський, Енергодарський. Пропозиції ОДА по кількості районів повністю співпадають з пропозицією експертів. Щоправда, є деякі розбіжності у складі районів. Крім того, дискусія триває щодо центру Енергодарського району: Енергодар, Дніпрорудне чи Василівка (варіанти районування).

Народний депутат від Запорізької області Роман Соха теж підтримав варіант створення п’яти районів на Запоріжжі.

У Київській області ОДА пропонує п’ять перспективних районів: Ірпінський, Васильківський, Білоцерківський, Броварський, Переяслав-Хмельницький. Експерти пропонують або чотири райони – мінус Переяслав-Хмельницький, або шість районів – плюс Обухівський. Крім того, більшість учасників обговорення схиляються до думки, що краще зробити центр району у Борисполі, а не у Броварах. (варіанти районування).

Народний депутат від Київщини Олег Дунда вважає, що потрібен варіант на 6 районів, що Обухівський район треба створювати, а увесь Києво-Святошинський район віднести до нового Ірпінського.

У Одеській області ОДА пропонує створити п’ять районів: Ізмаїльський, Арцизький, Білгород-Дністровський, Одеський, Подільський. Експерти мають варіанти або на чотири райони – без Арцизького, або на п’ять районів в іншій конфігурації: без Арцизького, але з Роздільнянським (варіанти районування).

Експерти і народні депутати порадили ОДА доопрацювати свої пропозиції, сформувати і обґрунтувати остаточний варіант майбутнього районування у максимальній відповідності до методики.

У Черкаській області ОДА пропонує створити чотири райони: Черкаський, Уманський, Звенигородський, Золотоніський. Частина експертів повністю підтримує цей варіант. Але є й експертний варіант на п’ять районів – плюс Смілянський (варіанти районування).

Учасники обговорення вирішили взяти за основу пропозиції ОДА з можливим варіантом розширення Черкаського району за рахунок Набутівської, Городищенської та Мліївської громад.

У Тернопільській області ОДА пропонує створити чотири райони: Тернопільський, Бережанський, Кременецький, Чортківський. Частина експертів згодні з пропозиціями ОДА. Але є також варіант створити в області три райони – без Бережанського (варіанти районування).

Варіант на три райони більшість учасників обговорення визнали більш обґрунтованим, тому ОДА рекомендували розглянути і цей варіант при підготовці остаточної версії майбутнього районування.

Децентралізація

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.