Зберігає пам’ять роду

Ось уже вкотре заходжу до оселі ветерана трудового фронту, ветерана праці Галини Сергіївни Осєчкіної. Її будинок на самому краю Малої Яблунівки. Господарка, як завжди, зустрічає зі щирою посмішкою. Розповідаю про новини у нашому селищі – їй цікаво все, слухаю спогади.

Галина Сергіївна згадує, що їй, коли ще була маленькою, розповідали мама Зінаїда Наумівна Мироненко та сусідка Єлизавета Василівна Петренко. При графі О. Бобринському у 1839 році завезли на поселення до нашого селища Мала Яблунівка сім’ї Петренків, Зайченків, Масенків, Дульнєвих, Мироненків та інші. Завезли на підводах із Харківщини (ще казали на них «харкогузи» або «юрма»). Ці люди були трудолюбиві, завзяті, талановиті. При поселенні їм наділяли по пів гектара землі на кожну сім’ю. Спочатку вони почали будувати землянки, а потім – хати-мазанки.

Серед цих поселенців були предки Галини Сергіївни – багатодітна сім’я Мироненків. Найменший син, Наум та його дружина Агафія – це дідусь та бабуся  Галини Сергіївни. А в 1895 році у них народилася донька Зінаїда, мама моєї співбесідниці.

Матеріал зібрала Світлана БОЧКОВА, голова вуличкому вулиці Першотравневої

Детальніше читайте в газеті “СМІЛА” від 27 листопада

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.