Метеорологи розповіли, якою буде погода на Смілянщині у третій декаді лютого

погодаЗа даними метеостанції Сміла, декада характеризувалася нестійкою погодою, з коливаннями температурного фону, періодичними опадами різної інтенсивності. Для перехідних періодів від зими до весни після потеплінь характерні повернення холоду.

На початку другої декади лютого циклон з Балкан приніс до нашого краю ускладнення погодних умов: посилення вітру з поривами до 12 м/с, значні опади у вигляді дощу та мокрого снігу. З 15 лютого на погоду Смілянщини почав впливати антициклон на ім’я Dorit, який накрив більшу частину Європи. Він обумовив надходження більш теплого сухого повітря, прояснення на небі. Середньодобові температури впродовж більшості днів декади були позитивними і були вищими за кліматичну норму на 3-8º. Середня декадна температура повітря становила 0,9° тепла, що на 5° вище норми, і, як і минулої декади, більше відповідала 2 декаді березня. У найтепліший день максимальна температура повітря підвищувалась до +9°, поверхня грунту прогрівалась до +15°. Спостерігалися щоденні відлиги. За таких умов, в денні години, спостерігалося інтенсивне сніготанення, періодичне відтавання грунту та руйнування льодових явищ на водних об’єктах. У найхолоднішу ніч мінімальна температура повітря знижувалась до -7°, поверхня снігу охолоджувалася до -8°. Впродовж декади опадів випало 18 мм  – 90% від декадної норми.

Прогноз погоди від 21 лютого:

Нестійка повітряна маса зі Скандинавії продовжить і завтра формувати погоду нашого краю. А це означає, що відбудеться зниження температури повітря на фоні посиленого вітру. Щодо опадів, то хмари, насичені вологою, будуть зачіпати лише окремі райони Черкащини, переважно в західній та південній частинах області. Там можливий невеликий сніг. На дорогах подекуди ожеледиця. Температура знизиться з 2-4º морозу вночі до 5-7º морозу в другій половині дня. Повернення морозної погоди дещо призупинить розвиток весняних процесів. Відлигу можна чекати на початку наступного тижня.

Радіаційний фон у Смілі становить 13 мікрорентген на годину, що у межах природного фону.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.