Рішення комісії з надзвичайних ситуацій у зв’язку із відсутністю водопостачання у місті

3 вересня о 20:30 відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання відбулося за участю депутатів міської ради, членів виконавчого комітету, представників правоохоронних органів, КП «ВодГео». Головне питання  питання порядку денного – припинення централізованого водопостачання споживачів в результаті відключення КП «ВодГео» від електропостачання.

У зв’язку з такою ситуацією на території міста виникла загроза погіршення санітарно-епідемічної обстановки в місті, а саме виникнення кишково-інфекційних захворювань.

Начальник відділу з питань цивільного захисту та оборонної роботи Юрій  Лагунов зазначив, що відповідно до Державного класифікатора надзвичайних ситуацій в Україні ДК-19-2010, дана ситуація не кваліфікується як надзвичайна ситуація, але явно характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення та може привести до виникнення загрози життю або здоров’ю мешканців міста, та запропонував розробити заходи, які необхідно вжити щоб мінімізувати наслідки надзвичайної ситуації, яка може виникнути на території міста у зв’язку з відключенням водопостачання. Це, перш за все, підготувати лікарні до можливого спалаху кишкових захворювань. Головам квартальних комітетів провести роботу серед населення кварткомів щодо можливості організації забазпечення, у разі необхідності, жителів багатоповерхових будинків питною водою.

Начальник управління освіти, молоді та спорту Наталя Незнанова повідомила, що у зв’язку з відключенням водопостачання під загрозу потрапляють всі навчальні заклади освіти (близько 9000 учнів).

Начальник відділу охорони здоров’я Микола Стуженко повідомив, що на території міста в закладах охорони здоров’я заходиться на стаціонарному лікуванні близько 1500 хворих. При відсутності водопостачання більше 24 годин виникне необхідність у розміщенні хворих у медичних закладах за межами міста.

Начальник УЖКГ Сергій Чередніченко проінформував про те, що на даний час держава заборгувала КП «ВодГео» кошти за різницю в тарифах в сумі близько 6 500 000 грн. Якщо дані гроші буде повернуто, то КП «ВодГео» зможе сплатити заборгованість, яка на даний час складає 4 200 000 грн.

Начальник фінансового управління Галина Сватко повідомила присутніх про те, що на даний час відсутня можливість розрахуватися за борги КП «ВодГео» з міського бюджету.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з відсутністю водопостачання підприємствам, установам, організаціям, у тому числі закладам охорони здоров’я, освіти та населенню, загрози припинення їх функціонування та виникнення спалахів кишково-інфекційних хвороб, загострення соціальної напруги серед населення, комісія вирішила:

1. Ситуацію, що склалася на території міста, пов’язану з відсутністю централізованого водопостачання, відповідно до Наказу МНС України № 1400 від 12.12.2012 року «Про затвердження класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій» не класифікувати як надзвичайну, а визнати як подію, яка явно характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення та може привести до виникнення загрози життю або здоров’ю мешканців міста тобто до виникнення надзвичайної ситуації місцевого рівня.

2. Відділу з питань цивільного захисту та оборонної роботи:

1. Провести роботу з головами квартальних комітетів щодо можливості організації забазпечення, у разі необхідності, жителів багатоповерхових будинків питною водою з криниць приватного сектору.

3. КП «ВодГео»:

3.1 Проводити своєчасні розрахунки за спожиту електроенерогію перед ПАТ «Черкасиобленерго» у повному обсязі.

3.2 Вжити дієвих заходів щодо вирішення питання про відшкодування різниці тарифів.

3.3 Передбачити можливість забезпечення населення водою шляхом її підвозу силами підприємства.

 3.4 Своєчасно інформувати голову комісії з питань ТЕБ та НС та населення щодо стану системи водопостачання та якості питної води.

3.5 Визначитися з функціонуванням ланки підвозу води та закупівлею необхідної кількості ємностей для води.

4. Відділу охорони здоров’я:

4.1 Підготувати заклади охорони здоров’я до можливого збільшення хворих на кишково-інфекційні захворювання та надання їм допомоги.

4.2 В разі необхідності вжити заходи щодо направлення стаціонарних хворох в медичні заклади за межами міста.

5. Управлінню ЖКГ:

5.1 Підготувати листи до правоохоронних органів, керівництва області та держави щодо вирішення питання про погашення заборгованості в різниці тарифів та недопущення порушення вимог Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» представниками ПАТ «Черкасиобленерго».

5.2. Провести роз’яснювальну роботу з головами ОСББ щодо можливості організації забазпечення, у разі необхідності, жителів багатоповерхових будинків питною водою з криниць приватного сектору.

6. Управлінню освіти, молоді та спорту:

 Визначитися із реальною потребою запасу води та вирішити питання про необхідність призупинення навчального процесу.

7. Відділу торгівлі підприємництва та захисту прав споживачів:

Запропонувати приватним підприємцям, у разі необхідності, організувати підвезення води мешканцям міста.

8. Фінансовому управлінню:

Передбачити наявність коштів у резервному фонді міста для ліквідації наслідків можливої надзвичайної ситуації у зв’язку з припиненням водопостачання.

9. Смілянському РВ УДСНС України в Черкаській області:

9.1. Бути готовим до можливого переведення підрозділу на посилений режим чергування.

9.2. Підготувати сили і засоби для підвозу води визначеним об’єктам.

10. Смілянському МРВ ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України”:

10.1. Проводити роботу щодо контролю за місцями відбору та видачі води.

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.