У МОЗ нагадують про йодну профілактику у разі радіаційної аварії

potassium iodideНайменше, що зараз може зробити кожен українець – озброїтися знаннями. Ми вже неодноразово наголошували, що у часи, коли країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни, варто знати базові правила поведінки у випадку надзвичайних ситуацій та дотримуватися їх.

Сьогодні у МОЗ нагадали про йодну профілактику. Які препарати, коли, упродовж якого часу і в якому дозуванні потрібно вживати?

У разі аварії на ядерних установках атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. Значна частина викидів містить радіактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Щоби зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою.

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться органами виконавчої влади всіма доступними засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію?

діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.
Людям старшим за 40 років калій йод не призначають!

Використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та завдасть лише шкоду!

Пам’ятайте також про інші заходи захисту у разі радіаційної аварії: перейдіть в укриття, щільно закрийте вікна і двері (не здійснюйте провітрювання), упакуйте харчові продукти або помістіть їх в закриті ємності, накопичте запас чистої води.

potassium iodide

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.