Черкащина б’є рекорди з урожайності

Аграрії Черкащини завершили збір ранніх зернових та зернобобових культур.

Як повідомив начальник відділу землеробства Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Василь Харченко, хлібороби області обмолотили 308,2 тисячі гектарів ранніх зернових та зернобобових культур та намолотили 1435,7 тисяч тонн збіжжя з середньою урожайністю 46,6 ц/га. Це рекордна урожайність у державі та на 5,4 центнери більше в порівнянні з минулим роком (41,2 ц/га). В тому числі озимої пшениці зібрано близько 1,1 млн. тонн.

Лідерами по урожайності ранніх зернових та зернобобових культур є господарства Уманського (51,4 ц/га), Чорнобаївського (51,2 ц/га) та Монастирищенського (50,4 ц/га) районів.

За попередніми прогнозами фахівців Департаменту агропромислового розвитку ОДА, валовий збір зернових культур в 2013 році очікується на рівні  3,6 млн. тонн. Цієї жнивної кампанії по урожайності зібраної озимої пшениці лідирують господарства Монастирищенського (тут з одного гектара намолочено 58,4 центнера) Чорнобаївського (58,3) та Уманського (58,2) районів

– З огляду на погодні умови та дотримання науково-обгрунтованої інтенсивної технології вирощування озимої пшениці, проведення посівів високорепродукційним насінням районованих сортів  в оптимальні терміни аграріям вдалося зібрати висококласне зерно, – додав Василь Олександрович. – Під час жнивної кампанії на полях регіону працювало 1943 комбайни в тому числі 800 високопродуктивних.

На початку жнив голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб наголошував на необхідності своєчасного наповнення регіонального фонду зерном.

Як повідомив начальник відділу розвитку сільських територій, розвитку інфраструктури аграрного ринку та інвестицій Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Олександр Мараховський, наразі в рахунок регіонального замовлення на комбінати хлібопродуктів та хлібзаводи поставлено 16,5 тисяч тонн продовольчого зерна при визначеній річній потребі 55 тисяч тонн.

Закуплене до регіональних ресурсів зерно використовується для виробництва борошна з наступною його поставкою підприємствам хлібопечення та випікання з нього хліба сортів масового вжитку. Це дозволяє зберегти незмінними ціни на основні види хлібобулочних виробів та гарантує безперебійне забезпечення населення регіону хлібом.

Нині ж аграрії області готуються до осінньої посівної кампанії озимих культур та збору пізніх зернових та технічних культур. Так, восени тільки кукурудзи необхідно зібрати із площі 348 тисяч гектарів.

Джерело: сайт Черкаської ОДА

Залиште свій коментар тут.
Увага! Пам'ятайте, що наш сайт - поле для виважених коментарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *